Rekenen – sommen tot 5 en tot 10

rekenen algemeen
Rekenen ruimte
Rekenen getal aantal en getalrij
Rekenen plussommen, minsommen, splitssommen Plussommen, minsommen, splitssommen en verhaalsommen tot 10 Plussommen, minsommen, splitssommen en verhaalsommen tot 20 Plussommen, minsommen, splitssommen en verhaalsommen tot 100
Vermenigvuldigen, delen, breuken
de klok en de tijd
Geldrekenen
meten en wegen

  • Plus- en minsommen tot 5 en tot 10
  • Splits tot 5 en 10 en sommen vanuit de splits
  • Verhaalsom

Plussommen minsommen en splitsen

Wissel bepaalde sommen af. +1 tot 10 doe je misschien eerder dan alle plussommen tot 6.

Plussommen tot 5 en 6 geoefend? Toe aan een volgende stap.

Er zijn volop werkbladen waar je nog niet hoeft te kunnen schrijven: trek een lijn naar het antwoord, zet een rondje.
De somkaarten kun je gebruiken bij spelletjes.

De ervaring leert dat werken met de hele euro’s tot 10 een grote stap in de plussommen kan zetten. En… komen de sommen niet op gang? Hoe zit het met tijdbegrip, ordenen, ruimte? Onze eigen definitie van rekenen is niet sommen maken, maar ‘structuur aanbrengen’.

Oefen eerst plussommen apart en minsommen apart. Plus en min door elkaar is heel wat lastiger. Begin pas aan plus en min door elkaar als een somtype goed gaat. Kijk of er + of – staat.


Werkbladen splits variatie: De splits staat in verschillende vormen. Het gaat hier namelijk ook om de denkvraag ‘wat moet ik doen?’. Gebruik deze werkbladen alleen als de splits al een aantal keer aan bod is geweest, als verwerking en herhaling.

Als splitssommen een tijdje niet aan bod zijn geweest, is onze ervaring dat leerlingen gaan optellen. Besteed dus weer even aandacht aan dit soort sommen als de leerling de sommen zelfstandig gaat maken. Het zou jammer zijn als de leerling alles fout maakt terwijl hij even op gang geholpen moet worden.

Van een splits kun je een plussom maken, een minsom en een stipsom.


Verhaalsommen zijn lastig. Er komt veel begrijpend lezen bij kijken. Kijk of je leerling eraan toe is en laat de verhaalsommen anders een tijdje liggen.
Wat is het probleem? Teken het. Welke som hoort er bij? Wat is het antwoord?


10 kinderen met downsyndroom, kinderen met autisme ASS Autisme Spectrum Stoornis