Nieuw in september 2022

Kalender september en oktober 2022

 

De herfstbestanden zijn te vinden bij de knop Thema.

Het nieuwe document  herfst - kalender, het weer, houdbaarheid 2022 - 14p. - gr. 6/7 en VSO kun je nu inzetten voor de maand september.

Opdrachtkaarten voor de herfst van 2022: herfst - opdrachtkaarten over de kalender gr5. - 5p.. Voor degenen die bezig zijn met het seizoen en de data op de kalender. Soms pakken we de kaarten om beurten tijdens het doen van een spel. Dat levert vaak leuke gesprekjes op.


Nieuwsbegrip – Grapje! Dat moet toch kunnen?!

Een grapje voor de één is niet altijd leuk voor de ander. In de Week Tegen Pesten is dit het thema waar Stichting School en Veiligheid de aandacht gevraagd.

Pesten kan grote gevolgen hebben niet alleen in de schoolperiode maar ook nog in je latere leven. Reden te meer om hier goed bij stil te staan en leerlingen er bewust van te maken hoe je goed met elkaar kunt omgaan.

Onze gratis download van deze week https://www.opjeeigenwijze.nl/home/gratis-download/ kun je al inzetten. Twee werkbladen die zelfstandig te maken zijn na het lezen van de tekst en het bekijken van het Jeugdjournaal. Of gebruik je de opdrachtkaartjes ter opening van een klassikaal gesprek of in een groepje.

Wanneer je lid bent van onze site dan kun je meer werkbladen en opdrachtkaartjes vinden in het document: w – gedrag – pesten of plagen – toepassing en opdrachtkaarten – bovenbouw en VSO – 10p.

Verder kun je op de site https://www.weektegenpesten.com/lesmateriaal-grapje-moet-toch-kunnen/  gratis materialen vinden die aansluiten bij het thema van Nieuwsbegrip.

Document Vraag en Antwoord en verwijswoorden is er nu ook:

Vaardigheden, maak een verslag, gebruik de computer, tekenen, knutselen, recepten

Een startdocument om met hygiëne aan de slag te gaan. Wat betekent vies? Niet lekker, niet schoon en niet fijn.

Het document staat bij het menu doen > vaardigheid en bij het menu kennis > mens en > wonen en werken.

 


Woorden en spelling

De lastige b, d en p, voor wie ze door elkaar haalt. Aanvulling van het document. Het is nu een lang document, we bedoelen: voor ieder wat wils, neem de pagina’s waarvan je denkt dat je leerling ze nodig heeft, niet allemaal. De kaarten kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de uitspraak. Er zijn bladen waar je woorden over kunt schrijven en bladen die wat meer spelling vragen.

Maakt je leerling goed onderscheid tussen de b-d-p? Dan kun je bladen mixen.

Kunstgras – kerstboom – vluchtstrook. Veel medeklinkers achter elkaar. Dat zijn lastige woorden om te schrijven. Splits de woorden in twee stukken, dan wordt het behapbaar. Geen document om mee te beginnen als je samengestelde woorden voor het eerst aanbiedt, wel als je leerling al wat verder is.

 Deze werkbladen staan onder de knop ‘cluster en samengesteld woord’ en onder ‘spelling+’.