Nieuw in september 2021

Kalender  september 2021

Nieuwsbegrip – Neanderthaler Krijn

Vanuit een stukje schedel is het gezicht van neanderthaler Krijn gereconstrueerd. De broers Kennis hebben dit gemaakt. Het hoofd wordt tentoongesteld in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Als je dit zo leest dan is het ‘ver van mijn bed-show’. Dus dan ga je bekijken waar je een aanknopingspunt voor je leerling vindt.

Een schedel of hoofd:   t - basiswoord - je lichaam - 6p. pagina 2 zijn foto’s en woorden over je hoofd. Deze kun je bij elkaar laten zoeken of wellicht na tekenen op blad 3 van: w – basisblad – kenmerk – schrijf, teken en verzin dingen bij je onderwerp – 11p.  

blad 5 van t – basiswoord – je lichaam bevat een stappenplan om je gezicht te tekenen en woorden die je erbij kunt plakken op blad 6.

 

Een ander uitgangspunt: prehistorie:  w - canon01 - 3000 v. Chr. - Hunebedden en tijd van jagers en boeren - 10p..

Of kijk bij de canon (zie  https://www.entoen.nu/). Een ander document op de site over vroeger en nu is: w - vroeger of nu - waar hoort het bij? 3p.. Maar dit gaat niet zo ver terug in het verleden.

Je kunt natuurlijk ook personen op volgorde zetten van jong naar oud. Blad 6 t/m 10 van het document:   t - categorie - deel het in - kind, jongen, meisje, jong, oud - 12p. .

  

Het was een hele puzzel om de schedel te reconstrueren. Dat kun je natuurlijk ook doen. De afbeelding van neaderthaler Krijn afdrukken, in stukken knippen en als een puzzel weer in elkaar zetten. Mooie lijst om de afbeelding en je hebt een zelfstandige verwerking. Een filmpje op schooltv kun je ook inzetten. Of de aflevering ‘oermens’ van Pieter in de prehistorie https://www.zapp.nl/programmas/pieter-in-de-prehistorie Op deze manier kunnen kinderen met een eigen leerlijn voor wie de verwerking te lastig is toch meedoen met Nieuwsbegrip en een zelfstandige verwerking.

De herfst is in aantocht. We zijn er vroeg bij. Een aantal bestanden hebben we nog eens doorlopen, hier en daar wat veranderd en aangevuld. Voor het volledige overzicht kun je bij thema > herfst kijken.