Nieuw in september 2018

Menu rekenen

Een wat grotere wijziging, waardoor het misschien lastig is bekende bestanden terug te vinden: Bij het menu rekenen is de knop getal en aantal verdwenen. Een deel van de bestanden gaat naar getal(rij) en aantal. Druk op F5 om het scherm te verversen. Het schrijven van de cijfers is naar de menuknop schrijven. De knop hoeveelheid is naar Rekenen algemeen. Dit worden algemene rekenbegrippen.

Kalender van de maand september 2018


Tip bij Nieuwsbegrip

 

Prinsjesdag 2018

De derde dinsdag van september is het Prinsjesdag.

Documenten die met het Koningshuis te maken hebben, kunnen nu ook ingezet worden.

Zeker omdat in de tekst Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima genoemd worden.

Vorige week is de Kleine Prinsjesdag gehouden.

Dus een document met groot en klein of jong en oud zou ook aan kunnen sluiten.

De troonrede kun je wellicht ook verduidelijken met een filmpje:

Of zet de basisbladen van wereldoriëntatie in:   w - basisblad - kenmerk - schrijf, teken en verzin dingen bij je onderwerp
Misschien kan jouw leerling (of met een maatje) wel belangrijke begrippen omschrijven of opzoeken in de tekst.

De troonrede gaat ook over geld en het koffertje.
Teken een koffer op een A4 en laat eurotekens uitknippen en in het koffertje plakken.
Natuurlijk kun je ook een blad met geld afdrukken en eerlijk laten verdelen onder verschillende thema’s die de kinderen belangrijk vinden.


Gebruik je op, in of uit? Binnen het thema dieren. Je kunt het document op verschillende momenten gebruiken. Je gebruikt de kaarten om het spreken in te oefenen. Als je leerling kan schrijven, kan het de werkbladen gebruiken. Zelf mixen we taalbladen met andere onderwerpen, zodat je leerling niet continu met het invullen van voorzetsels bezig is.


Laatste pagina’s: van pijl tot stip. Maak een lange lijn op je tafel: t - begr. lezen - mkm - zoek de foto bij het woord.

Dit kun je als zelfstandig werk in de klas inzetten. Controleren kun je samen, ook met een maatje.

Taal - woordenschat

Bij de basiswoordenschat kun je de kleuren aanleren. t - basiswoord - kleur - rood, geel, blauw


Aanpassing bij de sommen tot 10 met 5. Het start nu met werkbladen waarbij je niet hoeft te kunnen schrijven. Daarna bladen waar je leerling de cijfers tot 10 wel kan schrijven. Aan het eind een bordspel dat je kunt gebruiken om te herhalen en somkaarten waar je mee start of juist flitst om te kijken welke sommen je leerling beheerst. Maak hieruit een set die ‘nuttig’ is voor je leerling. Sla gerust bladen over als je merkt dat deze sommen allemaal wel lukken.

Alle plussommen tot 10 met uitdaging aan het eind. Hoeveel sommen heb je goed?

Plus- en min door elkaar. Aangevuld met bladen zonder schrijven. Verder wat gehusseld.

Mocht je langere tijd niet bij de sommen tot 10 hebben gekeken: De overige documenten bij de sommen tot 10 zijn ook vernieuwd.


Voor degenen die met de tafels aan de slag gaan: Nieuw in het pakket zijn de tafels van 10, 1 en 0 en de tafel van 9. Kleine aanpassingen in de tafel van 5.


r - tijdsduur - wat duurt korter? langer? , een document waar je samen kijkt wat je kunt doen in 10 seconde of in 1 minuut.