Nieuw in oktober 2023

Elk seizoen passen we de documenten aan naar het volgend jaar. Zo ook de opdrachtkaarten met de maanden oktober, november en december.

De kaarten combineren we vaak met een spel. Na het vooruitzetten van je pion pak je een kaartje.


taal letters, beginrijm, eindrijm werkbladen groep 3, alfabet taal aanvankelijk lezen letters groep 2

Dit document heeft als doel om zelfstandig aan een taak te werken. Er is even geen 1-op-1-aandacht. Je haalt een schaar en lijm. Je ruimt snippertjes op en je zorgt ervoor dat je de kaartjes niet kwijt raakt. In het vakje plakken kan een uitdaging zijn.
Sommige kinderen vonden dat er wel erg veel woorden op de pagina stonden: 12 woorden uitknippen is soms gewoon teveel van het goede.
De vakken zijn iets groter zodat je leerling minder snel in het woord zelf knipt.
Er zijn bladen met 8 en met 10 woorden.
Voor degenen die het aankunnen zijn er bladen met 12 uit te knippen woorden gebleven.


Vaardigheden, maak een verslag, gebruik de computer, tekenen, knutselen, recepten Gebruik van de computer, zoals gebruik internet, maak een PowerPoint

Laat je leerling op internet een aantal afbeeldingen zoeken bij een paar woorden:

Misschien heeft je leerling in de klas naar het Jeugdjournaal Nieuwsbegrip gekeken. Een leuke opdracht om te laten zien dat je zelfstandig langere tijd met iets bezig kunt zijn is het opzoeken van een aantal afbeeldingen. Welke beelden vind je bij de woorden – plastic – plasticsoep – plasticvanger – Boyan Slat?

Ons plan is om bij de V&A, verwijswoorden en taalpuzzels een blad op te nemen met een aantal woorden die je op kunt zoeken.


Woordenschat

3 pagina’s erbij aan het eind van dit document: t - deel het in - mkm-woorden - 11p..

Zon past bij maan. Kijk welke letter / welke klank je dan nodig hebt:
zon bij maa __ (kies uit n en r). Hopelijk een aardige oefening om alert te luisteren.

We krijgen een positieve reactie: dit maakt mijn leerling zelfstandig.
Dit smaakt naar meer. Dus… We gaan vrolijk verder met deze werkbladen.


Je vindt veel aanpassingen in de werkbladen: s - leer de hoofdletters schrijven - 28p..

Er zijn nieuwe namen, nieuwe woorden onderin de werkbladen, nieuwe afbeeldingen, nieuwe schrijflijnen en nieuwe letters: C Q X Y IJ. Niet dat daar veel woorden van zijn, maar Coen en Quint zijn er misschien blij mee. Allemaal weer een beetje up-to-date. en meer compleet.
We twijfelden lang of we zelf een schrijfvoorbeeld moesten maken, maar uiteindelijk hebben we dat niet gedaan. Je kunt nu als begeleider zelf de hoofdletter volgens de methode schrijven. Vooral voor de A, M, N en IJ zijn andere notaties mogelijk.


De werkbladen voor visuele en auditieve discriminatie kun je nu vinden bij het menu taal letters, beginrijm, eindrijm werkbladen groep 3, alfabet. Dit zijn veelal bladen die je al in groep 2 kunt aanbieden.

Ze stonden eerst bij  Woorden en spelling mkm-woorden  .


Woorden en spelling mkm-woorden

Je vindt een nieuw document bij spelling: mkm-woorden die beginnen met de letter l.
We ervaren vaak dat de bladen eenvoudig inzetbaar moeten zijn om zelfstandig in de klas te kunnen maken. Dat betekent dat het vaak neerkomt op het overschrijven van de woorden. Een voordeel is dat de leerkracht minder bij hoeft te springen. Natuurlijk willen we graag naar de ‘echte’ spelling, waarbij je het gehoorde omzet in een goed geschreven woord. Het blijft af en toe schipperen voor ons en het levert leuke discussies op: Is het doel zelfstandig zijn of is het doel kunnen spellen? Het moet haalbaar zijn voor leerling en leerkracht.