Nieuw in november 2022

Kalender november en december 2022

 


Kijk bij de knop Thema >  Herfst en Sinterklaas voor de sinterklaasbestanden.

Aanvulling voor een zelfstandige opdracht:

Print op stevig papier. Knip de kaarten uit en geef je leerling de kaarten en 6 knijpers.
Zet op elke kaart de knijper op het juiste getal.


Nieuwsbegrip – WK in Qatar

De tekst van Nieuwsbegrip gaat over het WK voetbal in Qatar.

Het is het 22e WK en begon op 20 november….wat een getallen. Neem het speelschema erbij en vul je de data in op de kalender. Zeker weten dat het een goede oefening is dat past bij ‘kalender- of agendagebruik’.

Je kunt het speelschema ook gebruiken om te kijken welke landen meedoen en waar deze landen liggen op de landkaart. WK is wereldkampioen, dus er zal gezocht worden op de hele aardbol.

Verder hebben we op de site natuurlijk de bladen met woorden gerelateerd aan ‘voetbal’ zoeken w – sport – voetballen – beeldvorming – herken het woord 5p. en het vraag en antwoordblad en het blad met verwijswoorden.

Is voetbal de lievelingssport van je leerling dan zou je het document w – sport – wat is jouw sport? – interview & verslag – 2p. kunnen aanbieden.

Aan de andere kant zal het niemand ontgaan zijn dat er ook kritiek is op Qatar. Duizenden arbeiders zijn uitgebuit tijdens de bouw van de acht nieuwe stadions. Een specifiek opdracht om dit deel van de tekst zelfstandig te verwerken, hebben we niet op de site. Maar misschien kun je het wel samen bespreken aan de hand van de site van Amnesty: https://www.amnesty.nl/qatar-wat-is-er-aan-de-hand.

Je kunt ook speuren naar de woorden op blad 3 van AA-Alfa. Al met al weer genoeg invalshoeken om met de tekst en het onderwerp aan de slag te gaan. Succes.


Vermenigvuldigen, delen, breuken

Verzoek van een klant: combinatie van delen en vermenigvuldigen, liefst een beetje gevarieerd. We zijn weer iets verder: delen door 3 en door 4 zit er nu bij.  We gaan nu aanvullen met een mix van delen door 2,3 en 4 of eerst delen door 5.

‘…Dat ze na instructie en/of een spel zelfstandig aan de slag kunnen. Superfijn als je dat wilt oppakken, kinderen werken zo graag met jullie materialen!’


Woordenschat

Update voor beeldvorming bij de boerderijdieren. Het is een groot document en gaat over het herkennen van het woord. Kies een enkel of enkele bladen die binnen je thema passen en die je leerling aanspreken. Kan je leerling samen of al zelfstandig een blad maken?