Nieuw in mei 2022

Nieuwsbegrip – Alpe d’Huez

En ze mogen weer! Duizenden Nederlanders die de Alpe d’Huez maximaal 6 x gaan beklimmen om geld op te halen voor onderzoek naar kanker.

Het evenement heet Alpe d’HuZES en heeft 2 jaar niet plaatsgevonden vanwege corona. Weer heel veel woorden waar je iets over kunt vertellen. Alpe d’Hues en Alpe d’HuZES: waarom heet het evenement zo? Hoe kun je de berg op? Wandelend, fietsend of rennend. Wat is het verschil? Waarom zouden er verschillende opties zijn? Waarom zou je überhaupt meedoen aan dit evenement? Allemaal zaken die je kunt noteren in een woordveld/mindmap om meer over dit onderwerp te weten te komen.  t – denkrelatie – verhaal – maak een mindmap – 5p.

Maar ook geld ophalen voor een goed doel: w – mens – zorg voor een ander – hoe kun je helpen (bij een goed doel)?  

Bij Schooltv kun je filmpjes vinden over kanker en over de Alpen. Na het lezen van de tekst en het bekijken van het Jeugdjournaal zou je ook woorden kunnen zoeken bij bepaalde termen als Alpe d’Huez en Alpe d’HuZES, Nederland, corona, kanker. Dit laatste is wellicht erg pittig, maar bijna iedereen heeft wel te maken met een naaste die kanker heeft. Je kunt het ook zien om er juist aandacht aan te geven. Verder kun je het vraag en antwoordblad gebruiken. Deze week gemaakt voor de AAtekst.


Grote railletters om de letters  en lettercombinaties te leren schrijven – blokletters. Dit document was een verzoek van een klant.  We willen dit document t.z.t. aanvullen met lettercombinaties als zw – dr – en met basisvormen als een lange stok – korte stok


zaakvakken

Aanvulling en nog eens doorgelopen: Wat heeft de hond nodig en wat doet de hond? Op verschillende niveaus en in verschillende groepen te gebruiken. Haal de bladzijde(s) ertussen uit die nodig hebt. Zelf ooit gebruikt om een muurkrant mee te maken en een spreekbeurt voor te bereiden.

 


Woorden en spelling

Een nieuw setje bij de mkm-woorden: Schrijf eerst woorden met een h over en leer ze te spellen.

En ook een spellingdocument met woorden die met een k- beginnen.


In de maak

Spellingdocument met samengestelde woorden met drie medeklinkers achter elkaar, zoals sierstruik. of verfstreep. Op verzoek van een klant. We ontdekken dat het hier best lastig is om woorden (en foto’s) hiervoor te vinden. Geduld dus.

Op verzoek: gescheiden afval en ander onderwerp hygiëne. Hier staan we nog in de startblokken.