Nieuw in juni 2021

 Werkbladen zomer speciaal onderwijs

De zomer komt er aan. Daar hoort het nieuwe document ‘tijd en het weer’, speciaal voor kinderen die veel met de maanden en het weer bezig zijn bij.

Voor liefhebbers van samengestelde woorden met herhaling van hetzelfde stukje: zwemtrap, zwemvest, zonnebril, zonnebrand. Onderdelen om samen te doen en onderdelen die je misschien zelfstandig kunt.

Nieuwsbegrip – Tweedehands kleding

Het onderwerp van Nieuwsbegrip is tweedehands kleding.

Er is geen document op de site te vinden dat precies hierover gaat. Wel kun je bekijken wat een goede aansluiting zou kunnen zijn.

Neem: t – denkrelatie – welk product in welke winkel? – 9p. Niet alle producten die voorbij komen, zullen tweedehands zijn. Maar na het lezen van de tekst en het bekijken van het Jeugdjournaal, is het wel een document dat past bij winkel en dat je zelfstandig kunt laten verwerken.

Een ander idee is een algemeen document:

Er zijn verschillende opdrachten opgenomen in dit document. Je zult zelf (samen met je leerling) een aantal woorden moeten kiezen uit de tekst, maar dan heb je een passende aansluiting bij het onderwerp.

Woorden na laten schrijven (blad 3) en/of op laten zoeken  in de tekst. Maar je kunt ook omschrijvingen samen bedenken en die bij elkaar zoeken (blad 5 t/m 7).


 Woorden en spelling

Zowel bij de knop taal woorden mkm als bij taal woorden samengesteld woord te vinden:

Pakket voor het lezen van samengestelde woorden. Het is een document met een spel, knip- en plakopdrachten en werkbladen waarbij je niet hoeft te kunnen schrijven. Om zo af en toe eens een blad te kiezen, wat je op dat moment van toepassing vindt.

  

Sommige methodes gaan uit van het schrijven van een woord – met de hand –  om te leren lezen, andere methodes hanteren dit andersom: eerst lezen, dan schrijven. In het volgende document staat de spelling centraal: samengestelde woorden zonder eind-d, tenzij er een woord is dat je over kunt schrijven.

Het start met mkm-mkm, daarna volgen woorden met een cluster: mmkm-mkm. Sommige kinderen houden van een zelfstandige taak als knippen en plakken, andere kinderen schrijven liever. Kies afhankelijk van je leerling welke bladen je wilt inzetten en welke niet.