Nieuw in juni 2021

 Kalender van juni 2021

Werkbladen zomer speciaal onderwijs

De zomer komt er aan. Daar hoort het nieuwe document ‘tijd en het weer’, speciaal voor kinderen die veel met de maanden en het weer bezig zijn bij.

Voor liefhebbers van samengestelde woorden met herhaling van hetzelfde stukje: zwemtrap, zwemvest, zonnebril, zonnebrand. Onderdelen om samen te doen en onderdelen die je misschien zelfstandig kunt.

Nieuwsbegrip – gouden koets

De gouden koets is gerestaureerd en naar het Amsterdam Museum gebracht. Daar gaat de tekst van Nieuwsbegrip over.

Een document om als zelfstandig werk aan te laten sluiten, kan zijn:  t - woordsoort - stoffelijk bijv. nw. - een houten plank - toepassing - 8p.. De koets is van goud – de gouden koets.

Pak een vel papier en zet daarboven: Amsterdam Museum. Verdeel in verschillende zalen (vakken) en laat je leerling afbeeldingen uit een museum bij elkaar plaatsen. Je kunt het makkelijk of moeilijk maken. Schilderijen, beeldhouwkunst en dieren is makkelijker dan alleen maar schilderijen die op basis van maker ingedeeld moeten worden.

Het document: t – waar hoort het bij? wat hoort er niet bij? – basiscategorieën , heeft een aantal afbeeldingen die in te delen zijn in speelgoed, fruit, dieren, vervoer en kleding.

Voor de bouwers onder ons is het misschien leuk om een hijskraan te maken die de kist met de gouden koets over het museum heen kan takelen.

Of je noteert tijdens het kijken van het filmpje en lezen van de tekst enkele moeilijke woorden. Tijdens het klassengesprek wordt er een omschrijving bedacht bij de moeilijke woorden. Als zelfstandige opdracht wordt begrip/woord en omschrijving bij elkaar gezocht. Je kunt hiervoor blad 4 t/m 7 gebruiken van :w – basisblad – kenmerk – schrijf, teken en verzin dingen bij je onderwerp  .

 Woorden en spelling

Zowel bij de knop taal woorden mkm als bij taal woorden samengesteld woord te vinden:

Pakket voor het lezen van samengestelde woorden. Het is een document met een spel, knip- en plakopdrachten en werkbladen waarbij je niet hoeft te kunnen schrijven. Om zo af en toe eens een blad te kiezen, wat je op dat moment van toepassing vindt.