Nieuw in juni 2017

Kalender van deze maand


Tip Nieuwsbegrip


Thema zomer

Ons thema van dit moment is de zomer. Het jurkje van dochterlief komt op de foto en ik fiets naar de ijssalon om een leeg ijshoorntje te kopen voor een rekenbestand. De bestanden komen her en der op de site terecht bij rekenen > aantallen of taal > woorden > samengestelde woorden. De pdf’s staan ook onder de knop Thema > natuur > seizoen. Zo vind je alle bestanden onder ‘zomer’.We hebben een nieuwe opzet voor de documenten beeldvorming spelling in de bovenbouw: t - woord -elen -enen -eren - beeldvorming + omschrijving. Je kunt het deel van de kaarten gebruiken dat je nodig hebt. In de onderbouw kun je de kaarten ook gebruiken voor lezen of woordenschat.


In de zomer ga ik zonder jas naar school, omdat ___

Oefen met zinnen met het woord omdat in het thema van de seizoenen. Het document t - samengestelde zin - in dit seizoen omdat - toepassing staat zowel bij taal > zin > samengestelde zin als bij rekenen > tijd > langer dan een dag en is natuurlijk ook te vinden bij thema > natuur > seizoen.


Nog eens onderhanden genomen omdat dit in de rekenontwikkeling zo’n belangrijke is: r - aantal in 6-structuur - eierdoos - eieren - blokjes - knijpkaart . Goed voor een stukje ruimtebeleving, structuur aanbrengen in aantalbegrip. Een aantal leerlingen is al bezig om de nieuwe werkbladen die hierbij horen te testen, deze kunnen bijna op de site.

Bijpassend is: r - aantal in 6-structuur - eierdoos - eieren - blokjes - kaarten en misschien wel het document waar je het best mee kunt beginnen. Daarna de knijpkaarten en als zelfstandige verwerking de werkbladen: r - aantal in 6-structuur - variatie .


Aanvulling van een bestaand bestand: getalrij tot 10 – vul het getal in


w – recept – maak wraprolletjes. Hapje (met voorverwarmde wrap) om te oefenen met smeren, oprollen en snijden.

De recepten kun je gebruiken om vaardigheden te oefenen, thuis en op school. Ideaal om met twee handen te werken en de zelfstandigheid te bevorderen. Die boterham heb je ten slotte veel sneller zelf gesmeerd en dit doen blijkt best lastig. Op school is het misschien leuk om op vrijdag een boterham te laten smeren voor tussen de middag.

Een tip die we op een lezing kregen: als er teveel aan informatie op het blad staat, dek je alles wat op dat moment overbodig is af.