Nieuw in juli 2021

Werkbladen zomer speciaal onderwijs

Nieuwsbegrip – statiegeld op kleine plastic flesjes

Het onderwerp van Nieuwsbegrip deze week heeft te maken met het milieu: statiegeld op kleine plastic flesjes.

Zeker een goed onderwerp om aandacht aan te besteden. Niet alleen met de tekst en het begrijpend lezen, maar vooral om de kinderen bewust te maken van het gevolg van plastic in de natuur.

Misschien is er in deze laatste weken voor de vakantie zelfs wel tijd om een middag te prikken en plastic te zoeken in de buurt. Het speelplein nalopen op afval is ook een goede actie.

Woorden uit tekst AA-alfa die uitgelegd kunnen worden zijn natuurlijk statiegeld, plastic fles, natuur, zwerfafval en regering. Zo kun je uit iedere tekst wel enkele woorden halen. w – basisblad – kenmerk – schrijf, teken en verzin dingen bij je onderwerp – 11p.  

Misschien kun je ook iets met statiegeld 15 cent. Hoeveel geld krijg je terug als je 2 flessen inlevert. Of je gaat met je leerling enkele kleine flesjes in de supermarkt inleveren. Is de supermarkt dichtbij dan ga je te voet en mix je dit doel met een les verkeer.

De tegenstelling groot en klein is ook een ingang:

Basisbegrippen meten en wegen CED leerlijnen groep 1 groep 2 basisonderwijs speciaal onderwijs 

Je kunt ook voortborduren op ‘afval’. Dat is niet zo lang geleden aan bod geweest bij Nieuwsbegrip. Misschien kun je herhalen of verder met het document:


Woorden en spelling

Samenstellingen van  woorden met een cluster.  Ook met eind-d.

Bepaal welke bladen je afdrukt en laat maken door je leerling. Als je alles afdrukt is je leerling een te lange periode bezig met hetzelfde spellingprobleem. Zelf zijn we vaak één week bezig met een set zoals mmkm-mkmm en is er dictee op vrijdag. De week daarna komen er geen samengestelde woorden in het programma, maar een ander spellingprobleem.

Er zijn leerlingen die goed kunnen wisselen tussen opdrachten op één pagina. Andere leerlingen vinden het prettiger dat op een bladzijde dezelfde soort opdracht staat.

Spelling samengestelde woorden 

Begrijpend lezen

Korte tekst over ‘tekstsoorten’ als krant, reclamefolder, sprookje met 3 vragen daarover.

 Geldrekenen

en het vervolg hierop:

Eenvoudige werkbladen geldrekenen - groep 4 - speciaal onderwijs, ontwikkelingsachterstand, Syndroom van Down, ASS Eenvoudige werkbladen geldrekenen groep 4 - ontwikkelingsachterstand, downsyndroom, autisme, ASS Eenvoudige werkbladen geldrekenen groep 4 - ontwikkelingsachterstand, downsyndroom, autisme, ASS