Nieuw in januari 2019

Kalender van januari en februari 2019


Tip Nieuwsbegrip – 2019 wordt het jaar van Rembrandt

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn stierf. Een document dat aansluit:

 


Thema natuur seizoenen winter

De sneeuw komt eraan…. winter - tekenen, knutselen: sneeuwpop en pindasnoer

Winterdocument lettergrepen ‘hakken en plakken’ als voorbereiding op lezen in groep 3. Maak je auditieve oefening visueel, dan wordt het voor de kinderen makkelijker. winter - t - lettergrepen - auditief. Dit document staat bij taal > letter, rijm, alfabet > letter woord lettergreep start en bij thema natuur seizoen.


Taal - woordenschat

basiswoordenschat speelgoed groep 1

Woorden uit de eerste woordenschatontwikkeling met een registratielijst vind je bij woordenschat basiswoord, bovenaan de pagina. Je vindt hier per thema een set van woorden: keukenspullen, voeding, speelgoed en tekenen/knutselen.

Bij de basiswoordenlijst speelgoed zit nu ook buitenspeelgoed en speelgoed vervoer. Mocht je met bepaald speelgoed bezig zijn, dan kun je die foto’s en misschien de geschreven woorden inzetten. Of oefen met ‘de’ en ‘het’ en de foto’s. In de registratielijst kun je bijhouden of je leerling het woord passief begrijpt of actief gebruikt  t - basiswoord & lijst - speelgoed- beeldvorming. De ‘kar’ en de ‘aanhanger’ lijken wat veel op elkaar en een ‘speelgoedscooter’ heb ik helaas niet kunnen vinden om te fotograferen.

Helemaal nieuw: ‘dieren’ in deze opzet. Dat leek ons een onmisbare in deze set en een heel leuke om te maken. Met wat foto’s van onszelf en van ‘istock’, want de mol wilde niet poseren. Het document is voor van alles en nog wat te gebruiken. Eigenlijk onmogelijk om er doelen aan te koppelen. Komt bij jonge kinderen van pas om enkele dieren te leren kennen, maar om een zijstraat te noemen: Je kunt het document ook gebruiken om op alfabetische volgorde te leggen. Iets wat pas veel later aan bod komt.

Lesmateriaal Taalboek groep 5 woordenschat denkrelatie basisschool speciaal onderwijsEn eentje die we heel graag wilden maken: een verzameling van verschillende opdrachten oefeningen voor taal groep 5. Best moeilijk, je leerling moet kunnen schakelen tussen soorten oefening, observeer waar je leerling tegenaanloopt en wat goed gaat.

 

Groot, groter en grootst, goed, beter, best, op het niveau van groep 5. Opdrachtkaarten om samen in te oefenen, gevolgd door werkbladen om zelfstandig te maken:  t - woordsoort - trappen van vergelijking.


Werkbladen aanvankelijk lezen tweetekenklank mkm-woorden groep 3 basisschool speciaal onderwijs

Op de laatste pagina’s vind je spelletjes om de tweeklanken te oefenen.


de klok en de tijd

r - vragen over de tijd - variatie werken we zo af en toe een beetje bij om het actueel te houden en er komt hier en daar een bladzij bij. Op de achtergrond bezig om samen met een leerling een document te maken waarbij tijd en het weer een rol spelen, weer net wat moeilijker.


Basisbegrippen meten en wegen CED leerlijnen groep 1 groep 2 basisonderwijs speciaal onderwijsOpnieuw toevoegingen en kleine veranderingen in dit basisdocument over meten. Hoog en laag, zwaar en licht hebben nu ook een plaats gekregen in het document. Ga vooral met praktijkervaringen aan de slag en met één of twee begrippen. Je kunt het document zowel qua taal als qua rekenen inzetten of eigenlijk: beide tegelijk? Als bèta heb ik meestal voorkeur voor het rekengebied, juist omdat rekenvaardigheden vaak als taal gezien worden.