Nieuw in april 2020

Kalender van april 2020, en vast van mei

  • [Download niet gevonden]
  • [Download niet gevonden]

Woordenschat

Zo sterk als een beer, zo sluw als een vos. We wilden al langer aan de slag met ‘iets’ van spreekwoorden of gezegden op een andere manier. Het is lastig om je los te maken van wat er letterlijk staat. We hopen met iets meer basis onze leerlingen toch in aanraking te laten komen met een gezegde. Juist omdat een uitdrukking best vaak in onze taal opduikt, bijna zonder dat we het zelf door hebben. Eén van onze leerlingen is in elk geval dol op de betekenis van uitdrukkingen.

t - woordenschat - gezegden 9p.

Geldrekenen

Bij de geldbestanden zijn we met best een groot project bezig.
Uit verschillende bestaande bestanden halen we opdrachtkaarten en bordspel dobbelknobbel om tot een groot algemeen bestand te komen, groepsoverstijgend. Bedragen kun je op talloze manieren maken, afhankelijk van de briefjes en munten die je gebruikt.
Verhaalsommen lijken en blijken voor onze kinderen vaak veel te moeilijk. Realistisch rekenonderwijs ten spijt, is dit vaak leuk en aardig bedoeld en de CITO is er dol op, maar… zo ingewikkeld. De opdrachtkaarten in dit document bevatten verhaalsommen. Misschien goed om zo af en toe eens voorbij te laten komen. Visueel maken helpt misschien.

r - geld - opdrachtkaarten - bordspel dobbelknobbel - 41p

Doe een klusje in huis

Het schoonmaken en snijden van champignons is gemakkelijker dan het snijden van een ui. Daar werken we wel langzaam naar toe, want die ui is toch wel erg handig in veel recepten, maar ook behoorlijk moeilijk. Voorlopig zijn er nog genoeg andere dingen te verzinnen.

wereldwijs - doe een klusje in huis - aanvulling: snijd champignons - gratis download

Tip Nieuwsbegrip – geen tipWoorden en spelling