Home – inkijk

090618-076-copyWe kunnen hieronder niet alles laten zien, de pdf’s zijn een kleine selectie van het totale aanbod. Soms laten we iets voor de beginnende lezer, prater of rekenaar zien, soms een zaakvak voor de leerling die ook in de bovenbouw een verwerkingsblad nodig heeft. Ons doel is kinderen hun mogelijkheden te laten benutten en de kans geven zich te ontwikkelen.

Bordspel

Het bordspel kun je voor van alles en nog wat gebruiken. Leg opdrachtkaarten en kaarten beeldvorming van taal of rekenen neer. Pak een kaart als je op groen of blauw komt.

bordspel – wie is de wijsneus?

Je kunt het bord inzetten bij spelling (draai het woord om) – logopedie (een opdracht uitvoeren – antwoord geven op een vraag) – rekenen (kaartjes plus tot 100) etc.

Aanpassing: met dit spel spreek je ieder kind op zijn niveau aan. Leg passende opdrachten bij iedere speler. Je speelt dan samen het spel, je hoort bij de klas en je beantwoordt de opdracht op je eigen niveau. Op de site vind je verschillende spelborden.


Taal

Taal biedt veel werkbladen en opdrachtkaarten voor woordenschat, begrippen en categoriseren.

Hoe meer samenhang en structuur, hoe makkelijker het is om meer te leren. Koppel woorden aan elkaar. Associeer en teken zelf. Er zijn veel foto’s om een beeld bij de woorden te krijgen.

t – categoriseren – dier – hond – poes – knip & plak

t – woordenschat – dier – jong dier – beeldvorming

Woordsoort en zinnen maken: Oefen de zinsbouw waar je aan toe bent. Maak een zin van 2 woorden of maak een moeilijkere zin.

t – woordsoort – bez. vnw – haar – zijn – toepassing

t – woordsoort – bn – kleur – blauw geel rood – opdrachtkaart

t – woordsoort – bijv. nw. – kort – lang – beeldvorming

Mondeling kun je als kind vrij lang met de groep meedoen. De leerkracht stelt een vraag op maat. Een schriftelijke opdracht is lastiger om aan te passen. Met opjeeigenwijze maak je voor jouw leerling een eigen werkboek. Je stelt alleen de ‘ui’ centraal.

Begrijpend lezen is een pittig onderdeel. We bouwen het op met kijken wat je ziet en werken langzaam toe naar teruglezen in een tekst.

begrijpend lezen – varianten


Menu Taal > woorden en Schrijven

Opjeigenwijze biedt per letter materiaal.
De beeldvorming bestaat steeds uit een aantal woorden en foto’s die de betekenis van het woord verduidelijken. Deze kun je gebruiken als basis voor woordenschat, voor het leesproces en voor de spelling.

In het menu taal > woorden kun je snel woorden met bepaalde letters of lettercombinaties vinden. Er is veel ruimte voor zelfstandig werken. Oefen veel met dezelfde woorden. Wen aan verschillende werkbladen.

Het menu taal > woorden en schrijven > woorden zijn nauw met elkaar verbonden, doordat dezelfde woorden aan bod komen. In het menu schrijven vind je zowel bladen voor de lusletters als voor de blokletters.

Hieronder voorbeelden met de tweetekenklank ui. Ondersteund met veel foto’s.

t – woord – mkm – ui – beeldvorming, opdrachtkaart, spelling

s – blokletter – mkm -ui – trek over


Rekenen

Reken in kleine sprongen met veel afwisselende spelletjes, opdrachten en rustige werkbladen.

Start met oefenen met kleine aantallen – tot 3-5-6-8-10. Ook de getalrij bouw je in stappen op: tot 3 – tot 5 – tot 10 – tot 20 – tot 30 – tot 50 – tot 100.

r – aantal tot 3 – kaarten en knip & plak

 


Oefen met geld. Bouw het langzaam op. Wat kun je kopen voor een bepaald bedrag? 100 cent is evenveel als 1 euro.

r – geld herkennen – 1 – 2 – 5 – 10 euro – beeldvorming


Dag en nacht, klokkijken en omgaan met tijdsduur.

r – tijdsduur – klok – uur en half uur – stroken en opdrachtkaarten


Verken de ruimte om je heen. Wat is je eigen plaats in de ruimte? Wees handelend bezig en beweeg veel.

r – ruimte – bouw – hoogtekaart – 2bij2


Wereldwijs / zaakvakken

Wereldwijs of de zaakvakken: geschiedenis, biologie, verkeer, aardrijkskunde. Lastig zoeken binnen het reguliere onderwijs om je leerling zinvol bezig te laten zijn. We adviseren om thematisch te zoeken en niet exact aan te (willen) sluiten op de methode die je op school gebruikt. Zoek binnen Opjeeigenwijze op thema of bij wereldwijs en je kunt vaak iets passends vinden, zodat ook jouw leerling binnen het thema in de klas aan de slag kan.

Microsoft Word - Wereldwijs - canon van NederlandKomt de canon van Nederland in de klas aan bod? Als verwerking kan je leerling zelfstandig of met een beetje hulp aan de slag met een plakblad, woordpuzzel, het maken van een boekje of tekening of een schrijfopdracht. Hieronder twee voorbeelden.

w – canon 10 – 1566 – de Beeldenstorm – boos zijn – knip & plak

w – canon 38 – 1940-1945- Tweede Wereldoorlog – maak een boekje


w – gedrag en communicatie – dit vind ik leuk – opdrachtkaarten

w – Nederland – de kust van Nederland – toepassing

w – vaardigheid – dier – mijn huisdier – maak een verslag

w – vaardigheid – maak een muurkrant

w – verkeer – verkeersbord – inkijkje in toets


We hopen je hiermee inzicht te geven in het materiaal dat je op de site kunt verwachten. Een indruk van onze vormgeving, van de foto’s en de soort opdrachten. Mocht je een licentie aanvragen dan vragen we je de site eens door te scrollen. Het kost even tijd om je de site eigen te maken. Dan weet je dat een document met de naam beeldvorming altijd op dezelfde manier is opgebouwd.


Aan te schaffen materiaal per pakketje:

Nieuw: een pakketje plussommen tot 5, los aan te schaffen voor een klein bedrag.