Probeer 50 van onze pdf’s vrijblijvend uit

Je kunt de bladen op deze pagina bekijken door als gast in te loggen. Zie rechterkant van dit scherm.
Gebruikersnaam: gast
Wachtwoord: gast


090618-076-copyWe kunnen hieronder niet alles laten zien, de pdf’s zijn een kleine selectie van het totale aanbod. Soms laten we iets voor de beginnende lezer, prater of rekenaar zien, soms een zaakvak voor de leerling die ook in de bovenbouw een verwerkingsblad nodig heeft. Ons doel is kinderen hun mogelijkheden te laten benutten en de kans geven zich te ontwikkelen.

Bordspel

Wie is de wijsneus?

Wie is de wijsneus?

Het bordspel kun je voor van alles en nog wat gebruiken. Leg opdrachtkaarten en kaarten beeldvorming van taal of rekenen neer. Pak een kaart als je op groen of blauw komt.

Je kunt het bord inzetten bij spelling (draai het woord om) – logopedie (een opdracht uitvoeren – antwoord geven op een vraag) – rekenen (kaartjes plus tot 100) etc.

Aanpassing: met dit spel spreek je ieder kind op zijn niveau aan. Leg passende opdrachten bij iedere speler. Je speelt dan samen het spel, je hoort bij de klas en je beantwoordt de opdracht op je eigen niveau. Op de site vind je verschillende spelborden.


Taal


Taal biedt veel werkbladen en opdrachtkaarten voor woordenschat, begrippen en categoriseren.

Hoe meer samenhang en structuur, hoe makkelijker het is om meer te leren. Koppel woorden aan elkaar.  Associeer en teken zelf. Er zijn veel foto’s om een beeld bij de woorden te krijgen.

Plakblad: Is het een poes of hond?

Plakblad: Is het een poes of hond?

Woordsoort en zinnen maken: Oefen de zinsbouw waar je aan toe bent. Maak een zin van 2 woorden of maak een moeilijkere zin.

Mondeling kun je als kind vrij lang met de groep meedoen. De leerkracht stelt een vraag op maat. Een schriftelijke opdracht is lastiger om aan te passen. Met opjeeigenwijze maak je voor jouw leerling een eigen werkboek. Je stelt alleen de ‘ui’ centraal.

Menu taal > woorden

Opjeigenwijze biedt per letter materiaal.
De beeldvorming bestaat steeds uit 8 woorden en uit 8 foto’s die de betekenis van het woord verduidelijken. Deze kun je gebruiken als basis voor woordenschat, voor het leesproces en voor de spelling.

In het menu taal > woorden kun je snel woorden met bepaalde letters of lettercombinaties vinden. Er is veel ruimte voor zelfstandig werken. Gebruik het plakvel om de woorden te herhalen. Oefen veel met dezelfde woorden. Wen aan verschillende werkbladen.

Voorbeeld begrijpend lezen

Voorbeeld begrijpend lezen

Begrijpend lezen is een pittig onderdeel. We bouwen het op met kijken wat je ziet en werken langzaam toe naar teruglezen in een tekst.


Schrijven


In het menu schrijven vind je zowel bladen voor de lusletters als voor de blokletters.
Het menu taal > woorden en schrijven > woorden zijn nauw met elkaar verbonden, doordat dezelfde woorden aan bod komen.

Hieronder voorbeelden met de tweetekenklank ui. Ondersteund met veel foto’s.


Rekenen

Reken in kleine sprongen met veel afwisselende spelletjes, opdrachten en rustige werkbladen.

Start met oefenen met kleine aantallen – tot 3-5-6-8-10. Ook de getalrij bouw je in stappen op: tot 3 – tot 5 – tot 10 – tot 20 – tot 30 – tot 50 – tot 100.

Plussommen tot 5 of oefen alleen met min. Wen eerst aan een vorm van een werkblad. Doe een spel om te herhalen (met een maatje in de klas?). Genoeg werkbladen waar je alleen een lijn trekt, een rondje zet en nog geen cijfers hoeft te schrijven.

Oefen met geld. Bouw het langzaam op.

Zet een rondje om de briefjes en munten om het bedrag te maken. De briefjes en munten liggen hier steeds hetzelfde voor de duidelijkheid.

Zet een rondje om de briefjes en munten om het bedrag te maken. De briefjes en munten liggen hier steeds hetzelfde voor de duidelijkheid.

Dag en nacht, veel aandacht voor activiteit en koppeling. Ook klokkijken leer je stapsgewijs. Eerst uur, dan half uur, dan pas door elkaar.

Verken de ruimte om je heen.


Wereldwijs / zaakvakken

Wereldwijs of de zaakvakken: geschiedenis, biologie, verkeer, aardrijkskunde. Lastig zoeken binnen het reguliere onderwijs om je leerling zinvol bezig te laten zijn. We adviseren om thematisch te zoeken en niet exact aan te (willen) sluiten op de methode die je op school gebruikt. Zoek binnen Opjeeigenwijze op thema of bij wereldwijs en je kunt vaak iets passends vinden, zodat ook jouw leerling binnen het thema in de klas aan de slag kan.

Microsoft Word - Wereldwijs - canon van NederlandKomt de canon van Nederland in de klas aan bod? Als verwerking kan je leerling zelfstandig of met een beetje hulp aan de slag met een plakblad, woordpuzzel, het maken van een boekje of tekening of een schrijfopdracht. Hieronder twee voorbeelden.



We hopen je hiermee inzicht te geven in het materiaal dat je op de site kunt verwachten. Een indruk van onze vormgeving, van de foto’s en de soort opdrachten. Mocht je een licentie aanvragen dan vragen we je de site eens door te scrollen. Het kost even tijd om je de site eigen te maken. Dan weet je dat een document met de naam beeldvorming altijd op dezelfde manier is opgebouwd.

Mocht je naast bovenstaande pdf’s materiaal met een ander niveau willen inzien, dan sturen we met veel plezier een pakketje toe. Neem daarvoor contact op met miriam@opjeeigenwijze.nl.


Aan te schaffen materiaal per pakketje:

Nieuw: een pakketje plussommen tot 5, los aan te schaffen voor een klein bedrag.