Nieuw in januari 2020

Kalender van januari 2020

Seizoenen lente zomer herfst of winter

winter - tijd en het weer - gr7 4p

Tip Nieuwsbegrip – Nikkie

Nikkie was vroeger een jongen. Dat is het onderwerp van Nieuwsbegrip deze week. Natuurlijk kun je beginnen met het bekijken van foto’s van Nikkie. Het is een bekend persoon. Wat weet je al van haar? Zoek foto’s van haar op. En misschien komt er al een gesprek op gang.

Werkbladen die je in kunt zetten zijn de bladen met hij of zij, van hem en van haar.

Maar natuurlijk ook het plakblad meisje of jongen, jongen of geen jongen, meisje of geen meisje (blad 3,4 en 5) :  t - categorie - deel het in - kind, jongen, meisje, jong, oud

Nikkie wil graag dat iedereen zichzelf mag zijn. Dat je gelukkig bent:  w - emotie - geluk - beeldvorming.


Rekenen plussommen, minsommen, splitssommen

Laatste deel van verzoek van een klant: plussommen tot 20 met + 1, + 2 en +3 r - plus tot 20 + 0 1 2 3 47p . Het eerste deel is zonder overschrijding van de 10. Het laatste deel met overschrijding van de 10. Je kunt ervoor kiezen eerst alle sommen tot 10 te doen en dan over te stappen op de sommen tot 20. Een stukje getalinzicht is wel prettig als je tot de 20 gaat.

Een forse aanvulling op keer de som r - plus tot 10 - keer de som 19p. We zijn wat huiverig om ‘keer de som’ aan te bieden. Eigenlijk moet je dit ‘gegeven’ zelf ontdekken in het rekenen, anders is het een enorme trukendoos. Ach dan is 6×4 makkelijker uit te rekenen als 5×5. 1 erbij en 1 eraf toch? En ja, dit is gedaan door iemand die later de TU Delft deed, heeft ie me laatst opgebiecht. Ga dus voor inzicht, begrip etcetera.

Op verzoek van een klant vind je enkele bladen met de dobbelsteenstructuur bij dit setje: r - plus tot 10 - alle sommen door elkaar 32p.


Woordenschat

Aanvulling op het bestand dieren uit Afrika met nog een aantal andere wilde dieren: t - woordenschat - dier uit Afrika / wilde dieren / dierentuin 17p..


Woorden en spelling